In Bourgondië spreidden de oogsten van het wijnjaar 2025 zich uit over ongeveer een maand, van 18 augustus voor Crémant de Bourgogne tot 20 september voor de meest late gebieden.
De organisatie van de oogst was allesbehalve eenvoudig, aangezien regen roet in het eten gooide, vooral bij het bepalen van de oogstdatum, wat de rijping van de druiven beïnvloedde. De producenten zijn gematigd over de hoeveelheden, die lager uitvielen dan gehoopt, maar verheugd over de kwaliteit van de sappen, met mooie evenwichten en, voor de rode wijnen, een diepe kleur.
Na een complex jaar 2024 verliep dit wijnseizoen onder veel gunstiger omstandigheden, ondanks enkele klimatologische incidenten. Na een gematigde winter ontwaakte de wijnstok begin april met bijna zomerse temperaturen.
De weersomstandigheden bleven optimaal gedurende het hele groeiseizoen, en al snel werd 2025 een van de vroegste wijnjaren van de afgelopen decennia. De groei en rijping van de bessen werden gekenmerkt door twee hittegolven in juni en augustus, die zorgden voor een uitstekende rijping van de druiven, maar wel invloed hadden op het oogstvolume.
De Bourgondische huizen en domeinen hebben nu alle troeven in handen om de grote wijnen van dit wijnjaar 2025 te creëren.